Realizacija aktivnosti u okviru radionica “KREATIVNA KUHINJA”
Hrana u Creativus kurikulumu
Creativus kurikulum podstiče razvoj svijesti o kvalitetnim prehrambenim navikama kod djece i mladih. Razvoj te svijesti može imati dugotrajne pozitivne učinke na dječje zdravlje i kvalitetnije životne navike. Prehrambene navike formiraju se u najranijem djetinjstvu i imaju snažan utjecaj na fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje u kasnijem životu. Evo nekoliko ključnih razloga kojim se Creativus kurikulum vodi, zašto je razvoj svijesti o kvalitetnim prehrambenim navikama važan kod djece i mladih:
01.
Fizičko zdravlje: Kvalitetne prehrambene navike kod djece i mladih mogu pomoći u održavanju zdrave tjelesne mase, normalnom rastu i razvoju, te smanjenju rizika od raznih zdravstvenih problema. Pravilna prehrana može osigurati djetetu potrebne nutrijente za optimalan rast i razvoj.
02.
Mentalno zdravlje: Prehrambene navike također mogu imati utjecaj na mentalno zdravlje djece i mladih. Istraživanja su pokazala da zdrava prehrana bogata nutrijentima može poboljšati kognitivne funkcije, koncentraciju, pažnju, raspoloženje te smanjiti rizik od mentalnih poremećaja poput hiperaktivnosti, depresije i anksioznosti.
03.
Navike u odrasloj dobi: Prehrambene navike koje se nauče u djetinjstvu često se nastavljaju i u odrasloj dobi. Djeca koja su naučila jesti raznovrsnu i uravnoteženu prehranu vjerojatno će nastaviti s takvim navikama u kasnijem životu, što može dugoročno doprinijeti njihovom zdravlju i kvalitetnijem životu.
Kuharske radionice za djecu i mlade
koje čine drugi bitan element Creativus kurikuluma, predstavljaju odličan način da se djeca upoznaju s osnovama kuhanja, razviju svoje kulinarske vještine, nauče o zdravoj prehrani i stvore zabavne uspomene. Odgojno-obrazovni ciljevi kuharskih radionica koje su prilagođene djeci i mladima svoju osnovu imaju u integriranom kurikulumu.
01.
Osnove kuhanja: Glavni zadatak jeste da djeca mogu naučiti osnovne vještine kuhanja, poput pravilnog pranja ruku, sjeckanja povrća, miješanja tijesta, kuhanja tjestenine i pripreme jednostavnih umaka. Izuzetno je bitno voditi računa o interesima i uzrastu djece, obično se kreće od jednostavnih jela koja su djeci privlačna kako bi stekli osnovnu kulinarsku sigurnost.
02.
Svjetska kuhinja: Djeca istražuju različite kuhinje iz cijelog svijeta. Mogu naučiti o različitim sastojcima, začinima i tehnikama kuhanja, te pripremiti jednostavne jela koja su karakteristična za te kuhinje. Ovim aspektom “Kreativne kuhinje” direktno utječemo na razvoj interkulturalnih kompetencija kod djece i mladih.
03.
Zdrava prehrana: Jedan od osnovnih ciljeva je da se djecu podstiče na zdravu prehranu i važnost uravnoteženog obroka. Djeca mogu naučiti o različitim vrstama voća, povrća, proteina i žitarica, te kako kombinirati te sastojke kako bi stvorili ukusne i hranjive obroke. Creativus djeca uče o važnosti konzumiranja svježe hrane i izbjegavanja visokokaloričnih grickalica.
04.
Pečenje: Djeca često vole peći slastice, pa se kuharska radionica za pečenje fokusira na pripremu svježih peciva, pita, kolača ili drugih slatkih poslastica. Djeca uče osnove pečenja, kao što su mjerenje sastojaka, miješanje tijesta, pečenje u pećnici i ukrašavanje gotovih proizvoda.
05.
Timski izazovi: Još jedan od ciljeva kuharskih radionica je da su one zabavne i interaktivne što se postiže uz različite aktivnosti kao na primjer kada se djeca organiziraju u timove i natječu u kuhanju određenih jela ili u kreiraju originalne recepte. Na taj način podstičemo timski rad, kreativnost i natjecateljski duh kod djece i mladih.
06.
Sezonska kuhinja: Djeca mogu naučiti o sezonskim namirnicama i pripremi jela u skladu sa godišnjim dobima.
ČLANOVA
Profesionalnih članova
PROGRAMA
Godina postojanja
Ostanite u kontaktu
DONIRAJTE
Vaši doprinosi pomoći će unapređenju rada i razvijanju inovativnih pristupa neformalnom
odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini. Možete podržati naš rad općenito ili odlučiti
podržati konkretnu aktivnost.
